Syöttötuolissa istuminen

Milloin vauvat yleensä ovat valmiita istumaan syöttötuolissa, ja mistä sen tietää? Mitä tarkoitetaan kevyellä tuella, kun vauva istuu syöttötuolissa? Näihin kysymyksiin vastataan tässä kirjoituksessa.

Vauva on valmis istumaan syöttötuolissa kun vauvalla on oma halu istumiseen ja hän nauttii siitä on hän valmis istumaan syöttötuolissa. Pään hallinnan tulee olla vakaata ja ojennusvoiman riittää selän suoristamiseen. Tasapainoilun keskiasennossa pitää onnistua ja asennossa pysymisen tulee olla hallittua. Kun Lapsi pystyy kurkottelemaan ruokaa pöydältä sekä tarjottimelta ja palaamaan takaisin hyvään keskiasentoon riittää vartalon hallinta istumiseen. Asento on riittävän toiminnallinen kun lapsi käyttää käsiä vapaasti ja katselee sujuvasti puolelta toiselle sekä takaviistoon. Aseta tuolit niin, ettei lapsi pysty esimerkiksi pöydästä potkaisemalla kaatamaan niitä.

Kevyt tuki syöttötuolissa tarkoittaa että vartalo on tuettu pehmusteilla helpottamaan asennossa pysymistä. Näin lapsen kädet voivat olla ruokailussa aktiivisesti mukana eikä niitä tarvita asennon ylläpitämiseen.

Voiko taidon oppimista nopeuttaa?
Lapset hyötyvät monipuolisesta käsittelystä, vaihtelevista kantoasennoista ja sylissä pukemisesta. Pienet nauttivat kaikenlaisesta leikittelystä, joka sisältää painonsiirtoja puolelta toiselle, kiertoja, kurkottelua ja tukeutumista. Harjoittelemalla ja riittävillä toistoilla lapsi kehittyy.

Anna lapselle ympäristö jossa on paljon motivoivia ärsykkeitä jotka houkuttelevat kokeilemaan, yrittämään ja onnistumaan.

Mitä haittaa on liian varhaisesta istuttamisesta syöttötuolissa?
Lapsella voi olla turvaton, epämukava olo. Lihakset eivät tue selän ojennusta ja selkä väsyy. Terve lapsi kuitenkin protestoi ennen kuin mitään haittaa pääsee syntymään.

Missä syödään jos vauva ei vielä itse istu, mutta ikää 6kk+, miksi?
Jos lapsen istuminen on epävakaata voi syödä sylissä tai istuttaa riittävästi tukea antavassa tuolissa. Voit tukea asentoa tuolissa pehmusteilla, tyynyillä tai vöillä.

Kauanko syöttötuolissa voi istua?
Kehitystason mukaisesti. Lapsen reaktioita seuraten. Terve lapsi osaa elein, liikkein ja äänellä viestittää väsymisestä ja pyytää näin tuolista poispääsyä.

Kannattaako sitterissä syöttää vauvaa?
Hyvä sitteri on selkäosasta säädettävä ja mahdollistaa pystymmän asennon.
Käsien käyttö takakaltevassa sitterissä tapahtuu painovoimaa vasten ja on lapselle melko työlästä. Pää on puolimakaavassa asennossa, vaatien hyvän koordinaation nielaisujen ja hengityksen yhdistämisessä. Murustavien ruokien opettelu on turvallisempaa pystyasennossa koska yskiminen ja murujen pois sylkeminen on helpompaa ja tehokkaampaa. Etukalteva asento hidastaa ruoan kulkua nieluun ja antaa aikaa valmistautua hallittuun nielaisuun, joten se on parempi.

Toivottavasti kirjoituksesta oli sinulle hyötyä.

Terveisin
Hanna Vitikka

Lähteet:
Evans Morris S & Dunn Klein M. 2000 Pre-Feeding Skills, PRO-ED
Overland L.& Merkel- Walsh R. 2013 A Sensory Motor Approach to Feeding. ISBN 978-1-932460-07-0
Salpa Pirjo. Lapsen liikkumisen kehitys. Ensimmäinen ikävuosi. Tammi