Faktaa nokkamukista

Nukkamukin käytöstä käydään paljon keskustelua, sen hyödyistä ja haitoista. Ei ole varmaankaan yhtä ehdottoman oikeaa vastausta nokkamukin käytöstä.

Lapsi syö aluksi rintaa tai pulloa tai molempia. Kun lapsi kasvaa ja alkaa istua samassa ruokapöydässä muiden kanssa, tuleekin kysymys, olisiko nokkamuki seuraava askel. Jokainen vanhempi ymmärtää, mikä helpotus on antaa lapselle nokkamuki lasin sijaan. Näin säästytään monilta sotkuilta. Nokkamukihan on loistava keksintö, juoma ei läiky pöydälle eikä lattialle kovassakaan menossa ja lapsi voi itse opetella juomaan. Mutta…

Nokkamuki saattaa haitata vauvan syömistaitoja

Nokkamukissa vauva laittaa kielensä nokan alle kupiksi ja työntää sitä eteenpäin. Vauva myös usein puree nokkaan kiinni. Näin vauvalle ei kehity kielen taaksepäin vetäytymistä eikä sivuttaisliikettä, joka on aikuismaisen syömisen perusedellytys.

Aikuisen nielemismallissa kieli nousee yläetuhampaiden taakse hammasvallille ja pysyy siinä. Nokkamukin nokka estää kielen nousun, joten kieli jää alas nokan alle ja kielen kärki tulee usein hampaiden väliin.

Vaarana on myös, että nielaiseminen tapahtuu niin, että kieli työntyy eteenpäin, eikä vetäydy taaksepäin. Tämä on väärä nielaisumalli.

Aikuisen nielemismalli kehittyy lapselle 1-2 -vuotiaana. Jos nokkamukin käyttö jatkuu vielä yli 2-vuotiaana, ei lapselle välttämättä pääse kehittymään aikuisen nielemismallia. Varhain opittu nielemismalli voi jäädä, vaikka nokkamukin käyttö lopetettaisiinkin myöhemmin. Näin voi käydä erityisesti lapsilla, joilla on matala lihasjäntevyys eli joiden lihaksisto on veltto.

Jos lapsi oppii nielaisemaan vain niin, että kieli työntyy eteenpäin, painaa kieli jokaisella nielaisulla hampaita eteenpäin. Tätä kutsutaan tursotukseksi. Tämä voi johtaa avopurentaan ja oikomishoitoihin, jotka eivät kuitenkaan korjaa tilannetta, sillä oikeaa syytä (kielen eteenpäin työntymistä nielaistaessa) ei ole korjattu.

Nokkamukista lapsi yleensä valuttaa juomaa suuhun. Samalla kieli työntyy nokan reikiä vasten, jotta juomaa ei tule liian nopeasti. Tämä on juuri se kielen eteenpäintyöntyminen, joka on haitallista.

Nokkamukin vaikutus suuhengitykseen, kuorsaukseen ja oikomishoitoihin

Nokkamuki saattaa vaikuttaa kielen virheelliseen asentoon, joka puolestaan saattaa aiheuttaa s- ja k-äänteiden virheellisyyttä.

Nokkamukin käytön myötä kehittynyt väärä nielemismalli voi aiheuttaa sen, että kielen lepoasento jää alas. Kielen lepoasennon tulisi olla ylhäällä suulakea vasten, jotta se levittäisi suulakea ja ohjaisi yläleuan kasvua oikeaan suuntaan. Kielen alhainen lepoasento saattaa aiheuttaa sen, että yläleuka jää liian pieneksi ja suulaki liian korkeaksi.
Liian korkea suulaki voi ahtauttaa ylähengitystiet ja hengittäminen nenän kautta vaikeutuu. Tästä voi seurata kuorsausta ja hengityshäiriöitä, kun nukkuessa kieli ei lepää suulakea vasten, mutta kielen kanta valuu suun takaosaan ja tukkii ainoan hyvän hengitystien suuhun.

Väärän nielemismallin myötä kieli lepää suussa liian edessä eli hampaiden välissä. Tämä voi aiheuttaa avopurentaa tai muita purentavirheitä.
Purentavirheitä täytyy hoitaa oikomishoidoilla. Lapsen täytyy myös tietoisesti opetella aikuisen nielemismalli, jotta oikomishoidoista olisi hyötyä.

Nokkamukin vaikutus epäselvään puheeseen

Kun kielen lepoasento on jatkuvasti alhaalla ja edessä hampaiden välissä, lapsi voi alkaa tuottaa puheääntäkin kielen kärki hampaiden välissä. Etenkin l- ja s -äänteille käy herkästi näin. Tavallisesti suomalainen s-äänne ääntyy terävänä sihinänä kielen kärki ylä- tai alaetuhampaiden takana. Kielen kärjen kulkeutuminen hampaiden väliin taas pehmentää s-äännettä. S-äänteen virheellisyyden kuulee ja näkee helposti, kun kielen kärki kurkkii hampaiden välistä. Joillekin lapsille myös k-äänne voi olla vaikea tuottaa, koska kieli ei juuri koskaan hakeudu suun takaosaan, josta k-äänne tuotetaan.

Summa summarum..

Kaikille lapsille nokkamukin käyttö ei aiheuta mitään ongelmia, erityisesti jos suun lihasjäntevyys ja motoriikka ovat kehittyneet normaalisti.

Nokkamukin käyttö on perusteltua, mutta sitä kannattaa pikkuhiljaa vähentää.
Yli 2-vuotiaan ei enää pitäisi juoda nokkamukista.

Lasista juomista voi myös alkaa vaiheittain harjoitella antamalla pikkuhörppäyksiä.

Vaihtoehtona nokkamukille voi myös käyttää pillimukia. Se edistää kielen liikettä taaksepäin suussa. Tärkeää on, että lapsi oppii pyöristämään huulet pillin ympärille ja ettei pilli mene liian syvälle suuhun.